Codex Cosmi
Codex Cosmi page in English Codex Cosmi -sivu suomeksi

Ilmamassalaskin

Liian usein ihmiset ihmettelivät mikä saattaisi olla heidän havaitsemansa kohteen ilmamassa. Tämä tieto on usein mukana teleskoopin kirjoittaman kuvatiedoston headerissa, mutta etenkin havaintosuunnitelmaa laadittaessa tai havaintoja tehtäessä tilanne on toinen. Nytpä voitkin ladata tästä yksinkertaisen (mutta tarkan) ilmamassalaskimen juuri tähän tarkoitukseen. Ohjelma on englanninkielinen, mutta yksinkertainen käyttää.

Laskin käyttää Maapallon sädettä ja ilmakehän paksuutta laskeakseen mahdollisimman tarkan ilmamassan mille tahansa zeniittietäisyydelle. Jos et pidä normaalista Maan säteestä = 6378.14 km tai ilmakehän paksuudesta = 60.0 km, voit tehdä muutoksen Airmass.ini -tiedostoon (Linux-versio) tai antaa uuden arvon ohjelmassa (Linux- ja Windows-versiot).

Ohjelmassa voit joko antaa zeniittietäisyyden tai kohteen korkeuden taivaalla ja ohjelma laskee vastaavan ilmamassan. Ohjelma antaa tuloksen neljän tai viiden desimaalin tarkkuudella, mutta olen huomannut, että eri tietokoneet ja käyttöjärjestelmät käsittelevät reaalilukuja ja trigonometrisia funktioita hivenen eri tavoin ja tuottavat erilaisia pieniä virheitä viimeiseen desimaaliin.

Jos huomaat ohjelmassa tätä merkittävämmän virheen, lähetä minulle tieto siitä sähköpostilla, jotta voin korjata ohjelman.

Windows-versio

Ottaaksesi ohjelman käyttöön lataa se ja pura zip-pakkaus mihin tahansa kansioon. Ajaaksesi ohjelman sijoita se työpöydällesi (desktop) ja tuplaklikkaa sitä tai tuplaklikkaa sitä Windows Explorerissa. Ohjelma varoittaa, jos olet antamassa epäkelpoa syötettä. Voit muuttaa mitä tahansa arvoa (zeniittietäisyys, korkeus horisontista, ilmamassa, Maan säde tai ilmakehän korkeus) ja ohjelma päivittää välittömästi ja automaattisesti muut arvot vastaamaan syötettäsi.

Linux-versio

Ottaaksesi ohjelman käyttöön lataa ja pura tiedosto mihin tahansa kansioon (anna terminaalissa komento tar xvzf Airmass.tgz). Jos edellä suluissa oleva komento ei toimi, koeta antaa terminaalissa seuraavat kaksi komentoa (gunzip Airmass.tgz ja tar xvf Airmass.tar). Ajaaksesi ohjelman anna terminaalissa komento Airmass. Jos käyttämäsi kansio ei ole polussa, voit joutua antamaan komennon muodossa ./Airmass. Voit antaa joko kohteesi zeniittietäisyyden tai korkeuden horisontista ja ohjelma laskee vastaavan ilmamassan. Airmass.ini on ASCII-tiedosto, joten voit käyttää mitä tahansa tekstieditoria muuttaaksesi sen sisältäämiä arvoja.

Huomaa, että voit tietenkin myös asentaa Windows-version ja käyttää sitä linuxissa Winen avulla.

Viimeisin
Windows-versio: 1.0
— Päiväys: 20/01/2002

Lataa Windows-versio tästä: Airmass.zip (160 kB; sisältää: Airmass.exe, 341 kB).


Viimeisin
linux-versio: 1.0
— Päiväys: 10/01/2002

Lataa linux-versio tästä: Airmass.tgz (55 kB; sisältää: Airmass, 114 kB ja Airmass.ini, 86 B).

Taustan kuva:
Background image:

ESO

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!