Codex Cosmi
Codex Cosmi page in English Codex Cosmi -sivu suomeksi

Seyfert-galaksi

Seyfert-galaksit ovat toinen kahdesta suurimmasta aktiivisten galaksien luokasta, kvasaarien ohella. Niiden ytimet ovat kvasaarien tavoin hyvin kirkkaita, mutta kvasaareista poiketen niiden emogalaksit ovat selvästi nähtävissä. Noin 10% kaikista galakseista on Seyfert-galakseja. Niiden ytimessä on supermassiivinen musta aukko, jota ympäröi aukkoon syöksyvän materian muodostama kertymäkiekko. Kertymäkiekon ajatellaan olevan galakseista havaittavan runsaan ultraviolettisäteilyn pääasiallinen lähde. Seyfert-galaksit jaetaan kahteen ryhmään niiden spektrin emissioviivojen perusteella.

Seyfert I -tyypin galaksit ovat hyvin kirkkaita ultravioletti- ja röntgensäteilyn lähteitä. Niiden spektrissä on kaksi sarjaa ionisoituneen kaasun aikaansaamia emissioviivoja. Leveät viivat ovat leveydeltään jopa kymmenen tuhatta km/s ja lähtöisin kertymäkiekkoa ympäröivältä alueelta. Kapeat viivat ovat leveydeltään joitakin satoja km/s ja lähtöisin ulompaa järjestelmästä.

Seyfert II -tyypin galaksit ovat kirkkaita infrapuna-aallonpituuksilla ja niillä on kirkas ydin. Niiden spektrissä esiintyy vain kapeita emissioviivoja.

Seyfert I -galaksi M106 - kuva: NASA ja ESA Seyfert I -galaksi M106 - kuva: NASA ja ESA

Seyfert I -galaksi Messier 106 (M106).

Kuva: NASA ja ESA

Seyfert II -galaksi NGC 3081 - kuva: NASA ja ESA Seyfert II -galaksi NGC 3081 - kuva: NASA ja ESA

Seyfert II -galaksi NGC 3081.

Kuva: NASA ja ESA

Taustan kuva:
Background image:

ESO

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!