Codex Cosmi
Codex Cosmi page in English Codex Cosmi -sivu suomeksi

Peribothron

Mustaa aukkoa kiertävän kappaleen kiertoradan mustaa aukkoa lähin piste. Vastaavasti Aurinkoa kiertävän kappaleen Aurinkoa lähin piste on periheli ja Maata kiertävän kappaleen perigeum. Termiä ehdotti vuonna 1976 William R. Stoeger ja sitä käyttivät ensimäisen kerran julkaisussa Sir Martin Rees ja Juhan Frank (1976). Termi on johdettu kreikankielisestä sanasta βόθρος (vóthros), joka tarkoittaa antiikin kreikassa kuoppaa, erityisesti uskonnollisissa menoissa tai jätteiden keräämiseen käytettyä kuoppaa. Nykykreikassa sanan merkitys on viemäriaukko tai -säiliö tai pesuallas. Sanan etuliite tulee myös kreikasta. Peri (περί) tarkoittaa sanaa 'lähellä'.

Sanaa on käytetty (vähäisessä määrin, aihepiirin harvinaislaatuisen luonteen johdosta) mustien aukkojen tutkimuksessa ja erityisesti englanninkielisessä tekstissä. Koska tämä harvinainen sana on johdettu kreikasta samoin kuin muiden vastaavien ilmiöiden sanat (periheli, perigeum), ei ole ollut erityistä syytä kehittää peribothronille täysin kansankielistä termiä.

Lähde: Frank J., Rees M. J. 1976, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 176, 633: Effects of Massive Central Black Holes of Dense Stellar Systems.

Katso lisätietoja bothroneista näistä lähteistä:
Barringer J. M. 2014, The Art and Archaeology of Ancient Greece, Cambridge  University Press
Pendlebury J. D. 1969, The Archaeology of Crete, Biblo & Tannen Publishers
Vaag L. E., Nørskov V., Lund J. 2003, Forum Archaeologiae 28/IX/2003:  Pottery from the Maussolleion at Halikarnassos

Taustan kuva:
Background image:

ESO

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!