Hyödyllisiä IRAF-komentoja
Huom: Seuraavassa puhutaan yleisesti kuvasta, jonka nimi on kuva.fits ja jota siten kutsutaan iraf-komennoissa nimellä kuva.
IMSTAT
Kuvista saa selville statistiikkaa tällä komennolla. Tuloksena saa kuvan nimen, montako pikseliä siinä kaikkiaan on, mikä on pikseliarvojen keskiarvo, mikä on pikseliarvojen keskihajonta, mikä on pienin ja mikä on suurin pikseliarvo. Käytä komentoa näin: imstat kuva tai jos haluat tutkia vain tiettyä osaa kuvasta, vaikkapa pientä neliötä kuvan vasemman alanurkan tienoilla: imstat kuva[100:200,100:200] (tässä notaatiossa annetaan ensin sarakkeet, vasen ja oikea arvo, ja sitten rivit, alempi ja ylempi arvo; kaikki kirjatut sarakkeet ja rivit ovat mukana eli tässä esimerkissä tutkitaan 101 × 101 pikselin kokoista neliötä).
IMEXA
Tämä on monipuolinen kuvan analysointityökalu. Käynnistä komento näin: imexa kuva. Mikäli kuva ei ole auki DS9:ssä, kysyy iraf mihin DS9:n frame'iin kuva näytetään. Klikkaa nyt DS9 aktiiviseksi sen yläpalkista (lä klikkaa kuvan päältä). Vie kursori haluamasi tähden (tai muun kohteen) päälle. Siellä voit tutkia tähteä monin eri näppäinkomennoin. Näistä tässä esitellään kaksi eli m ja a. Komennolla m saamme kursorin sijantipaikalta 5 × 5 pikselin alueelta statistiikkaa (samoin kuin imstat-komennolla ja lisäksi alueen mediaanipikseliarvo). Komennolla asaamme kursorin sijantipaikalta puolestaan fotometriatietoja (ylemmällä rivillä koordinaatit kahteen kertaan, alemmalla rivillä intensiteettimomentin puoliarvoleveys, korjaamaton magnitudi, fotonivuon arvo, taustan keskiarvo, maksimiarvo, elliptisyys, suuntakulma suhteessa positiiviseen x-akselin suuntaan, laskelmissa käytetty beta-arvo ja kohteen profiilin puoliarvoleveys kolmessa eri muodossa.
Tähden sijainnin mittaaminen: käytä imexa-komentoa ja katso tuloksista koordinaatit.
Tähden koon (puoliarvoleveyden) määrittäminen: käytä imexa-komentoa ja katso tuloksista MOFFAT- tai GAUSS-arvo.
IMAR
Jos haluat muokata kuvan pikseliarvoja matemaattisesti (operaattoreilla +, , * tai /), voit tehdä sen komennolla imar (eli imarith). Voit sillä myös vaikkapa summata kuvia toisiinsa. Esim.:
imar kuva / 2.0 perkaksi (jakaa kuvan kuva.fits jokaisen pikselin arvon kahdella ja kirjoittaa tuloksen perkaksi.fits-nimiseksi kuvatiedostoksi)
imar kuva tausta miinus (vähentää kuvasta kuva.fits kuvan tausta.fits pikseliarvot ja kirjoittaa tuloksen miinus.fits-nimiseksi kuvatiedostoksi)
|