4. Värikuvan valmistaminen
Teleskooppi ottaa kuvia yhdellä värillä, eli filtterillä, kerrallaan. Normaalin värikuvan koostamiseksi kuvia tulisi ottaa vähintään B-, V- ja R-filtterillä (sininen, visuaalinen eli keltavihreä ja punainen), jotka ovat leveäkaistafilttereitä. Kuvia on saatettu ottaa myös eksoottisemmilla kapeakaistafilttereillä jonkin tietyn fysikaalisen ilmiön korostamiseksi, jolloin kuvan väri pitää määrittää käytetyn aallonpituusalueen mukaisesti ja tarvittaessa vääristää sitä hieman erotukseksi mahdollisesti saman aallonpituusalueen käsittävästä leveäkaistafiltterikuvasta.
Kaikki värikuviin käytettävät kuvat käsitellään täysin samalla tavoin kuin tiedekuvat. Ohjeet ovat tämän oppaan sivuilla 78. Sen jälkeen ensimmäiseksi kaikki samasta kohteesta otetut kuvat pitää kohdistaa. Katso sivulta 17 kuinka tähtien sijainteja määritetään. Määritä tämän jälkeen vähintään puolen tusinan tähden paikka jokaisesta(!) kuvasta, jota aiot käyttää värikuvan muodostamiseen. Valitse tähtiä kautta koko kentän (yksi joka nurkasta ja vähintään pari keskeltä; valitse nurkkatähdet mielellään 50-200 pikselin etäisyydeltä reunoista). Kirjaa ylös tähtien sijainnit x- ja y-koordinaatteina; kaikista kuvista samassa järjestyksessä. Valitse jokin terävä ja hyvälaatuinen kuva referenssikuvaksi, johon muita kuvia verrataan. Laske kaikista muista kuvista määrittämiesi tähtien paikkojen siirrokset referenssikuvaan verrattuna. Ideaalitapauksessa jokainen tähti on siirtynyt saman verran, mutta todellisuudessa näin ei käy juuri milloinkaan. Laske siis kuvakohtaisesti tähtien siirrosten keskiarvo sekä x- että y-suunnassa (ennen kuin lähdet tekemään hirveästi työtä paperin ja kynän kanssa, harkitse taulukkolaskentaohjelman käyttämistä). Pahimmassa tapauksessa käy ilmi, että kuva on kiertynyt siirtymisen lisäksi. Mikäli kiertymä on suuri, kysy tiedekoulututkijalta kuinka edetään.
Tee nyt kolme tiedostoa (siirto1.txt, siirto2.txt ja siirrot.txt). Kirjaa tiedostoon siirto1.txt yhdistettävien kuvien nimet siten, että referenssikuvasi on ensimmäisenä. Kopioi sitten siirto1.txt siirto2.txt-nimiseksi (cp siirto1.txt siirto2.txt). Lisää jokaisen kuvan nimeen toinen s-kirjain loppuun. Kirjaa tiedostoon siirrot.txt siirrot pikseleinä x- ja y-suunnissa yksi kuva per rivi; kuvat samassa järjestyksessä kuin siirto-tiedostoissa. Kirjoita x- ja y-suuntaisen arvon väliin välilyönti (ei siis tabulaattoria). Huomaa, että ensimmäisen rivin siirrot ovat määritelmän mukaisesti aina 0.0 ja 0.0 koska kyseessä on kuva, johon muita verrattiin. Tiedostojesi kolme ensimmäistä riviä näyttävät siten tämänkaltaisilta:
siirto1.txt
ALqk010031s
ALqk010032s
ALqk010033s
|
siirto2.txt
ALqk010031ss
ALqk010032ss
ALqk010033ss
|
siirrot.txt
0.0 0.0
3.2 -1.7
-0.6 2.1
|
|
Aja seuraavaksi iraf-terminaalissa komento epar imshift. Aseta parametrit sellaisiksi kuin kuvassa 4.1 (oikealla). Sen jälkeen tallenna parametrit (PYRAF: klikkaa painiketta Save & Quit; ecl: anna näppäinkomento <CTRL><D>) ja aja iraf-terminaalissa komento imshift.
|
NOTkuvat-kansioosi on nyt ilmestynyt joukko kuvia, joiden nimessä on lopussa ss.fits. Tarkista jälleen kuvista yhden aiemmin valitsemasi tähden sijainnit sivulla 17 annettujen ohjeiden mukaisesti. Mikäli sijainnit eivät ole jokseenkin samat (noin pikselin tarkkuudella), ovat siirrot.txt-tiedoston lukuarvojen etumerkit mahdollisesti väärät. Deletoi tulostiedostosi (iraf-terminaalikomennolla imdel @siirto2.txt), vaihda etumerkit ja kokeile uudelleen.
|